Geen producten (0)

Wat moet je nou ongeveer eten?

Het draait in eerste instantie om de macronutrienten die je binnen krijgt, deze zijn onder te verdelen in:

Eiwitten

Het belangrijkste zijn de Eiwitten, deze zorgen voor spieropbouw tijdens het aankomen en behoud van spiermassa tijdens het afvallen. Er wordt aangeraden om ten minste 1 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht te eten, voor sporters en topsporters kan dit oplopen tot 1,5 tot 2 gram per kilo lichaamsgewicht.

Vetten

Tweede op de lijst staan vetten, deze zijn goed voor je hormoonhuishouding. Let ook op het soort vet dat je eet. Verzadigde vetten zal je moeten vermijden, deze verhogen je slechte cholesterolgehalte, het LDL cholesterol. Het is belangrijk om onverzadigde vetten binnen te krijgen ipv de verzadigde. Onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in vette vis en noten. Hier wordt ook aangeraden om 1 gram per kilo lichaamsgewicht te eten.

Vermijden betekent niet dat deze niet meer gegeten mogen worden, integendeel, deze heb je zelfs nodig. In veel (ongezond) eten zitten verzadigde vetten, hierom verwoord ik het als vermijden. De ideale verhouding verzadigde / onverzadigde vetten is persoonsgebonden, maar als je de verzadigde vetten tussen de 30% en 50% houdt en de onverzadigde tussen 70% en 50% zit je goed.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn in te delen in niet-verteerbare koolhydraten, deze worden vezels genoemd. En verteerbare koolhydraten, welke weer bestaan uit enkelvoudige (monosachariden), tweevoudige (disachariden) en meervoudige koolhydraten. De mono- en disachariden zijn suikers, denk aan glucose, fructose in snoep en lactose in melk bijvoorbeeld. Deze 'snelle' suikers geven je direct energie, maar zijn niet zo goed voor je bloedsuiker aangezien het de insulinespiegel snel doet stijgen. De meervoudige koolhydraten die in zetmeelrijke producten zit, zoals havermout, bruine rijst, aardappelen, groenten en volkoren producten zijn beter voor je. Deze houden de insuline laag zodat je geen pieken en dalen hebt in je bloedsuiker, maar je je de hele dag goed en energiek voelt.

En verder

Vooral tijdens het afvallen komen er veel afvalstoffen vrij die dan sneller afgevoerd kunnen worden. Overigens voorkomt veel water drinken ook spierafbraak en stimuleert het de stofwisseling. Drink per dag minimaal 2 á 3 liter water. Dat veel beweging het afvallen stimuleert weet iedereen. Naast deze beweging kun je door krachttraining je hoeveelheid spiermassa vergroten en je stofwisseling nog meer verhogen. De hoeveelheid spiermassa bepaalt namelijk ook de hoogte van je energiebehoefte. Spieren verbruiken immers energie, vetmassa niet. En nog even dit: maak het diëten niet te zwaar. Als je voor 80% een dieet volgt is dit prima, je moet namelijk wel echt je best doen wil je met de overige 20% geen vooruitgang boeken.