Geen producten (0)

Stappenplan Altijd Sportvoeding

De weg naar jouw ideale lichaam, of dit nu atletisch, gespierd, een strak lichaam of gewoon 10 kilo lichter is, is voor de meeste mensen een lange, vaak onmogelijke weg. In mijn ogen zijn dit de punten waar je op moet letten om je lichaam te verbeteren:

  • Een schema met oefeningen of in ieder geval een plan van "Hoevaak je wilt sporten" en "Hoe je wilt sporten", voor een goede ontwikkeling van je spieren (en het voorkomen van blessures) moeten ze geprikkeld worden door de juiste impulsen
  • Voor gewichtsverlies is het als belangrijk dat je meer verband dan je eet, dit klinkt heel logisch, maar komt toch niet bij iedereen binnen. Het kan ontzettend helpen door dit in kaart te brengen met bijvoorbeeld een app.
  • Voor vetverlies hoef je niet perse meer te verbranden dan je eet, je zult wel rekening moeten houden hoe je macro's zich verdelen (hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten je binnenkrijgt). Je zult wel wat moeten rekenen om erachter te komen hoe jouw verdeling is, maar daar zul je echt profijt van hebben.

De verkeerde voeding strategie

Helaas denken veel mensen nog steeds dat ze minder moeten eten om af te vallen. ‘Als ik heel weinig eet en veel sport verbrand ik veel calorieën en val ik lekker veel en snelaf’.. Helaas, je zult al snel teleurgesteld worden. Dit komt namelijk door het feit dat sporters extra voedingsstoffen nodig hebben. Als je te weinig eet, krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen. Je lichaam begint dan eiwitten uit het eigen weefsel (spieren) af te breken voor energie. Met als gevolg het tegenovergestelde van wat je voor ogen had; blessures, een slechte gezondheid en ziekte. Als je te weinig voedingsstoffen consumeert gaat je lichaam ook nog eens heel zuinig om met de energie die het wel binnenkrijgt, het schakelt over op de zogenaamde ‘survival stand’. In de ‘survival stand’ wordt elke calorie angstvallig door het lichaam vastgehouden en vrijwel meteen opgeslagen in de vetweefsels. Je raad het al, je mag dan misschien wel gewicht verliezen, je verliest echter geen vet, maar spiermassa.

De juiste voeding strategie

De weg naar jouw ideale lichaam, of dit nu atletisch, gespierd, een strak lichaam of gewoon 10 kilo lichter is, kan vrij simpel zijn. Door onder andere vaker op de dag, kleinere porties te gaan eten leert je lichaam efficiënt met voedingsstoffen om te gaan, met een verhoogde stofwisseling (vetverbranding, metabolisme) als gevolg! Het beste kun je dus meerdere kleine maaltijden per dag eten. Als je voorheen 3 maaltijden per dag at, moet je deze gaan verdelen in 5 tot 6 kleinere maaltijden. Dit betekent automatisch dat je minstens iedere 3 uur moet eten. De voordelen van dit eetpatroon zijn onder andere:

  • Door de constante bloedsuikerspiegel zal je meer energie hebben, jezelf fitter voelen en minder last hebben van stemmingswisselingen.
  • Je vetverbranding zal een stuk sneller gaan.
  • Je hebt minder trek in zoete, vette, hartige tussendoortjes.
  • Door een gelijkmatiger glucoseniveau werken je hersenen een stuk beter.

Advies van Jim Stoppani

Het filmpje hieronder legt echt prachtig uit hoe en wat je eten moet rondom trainingen. Deze persoon, Jim Stoppani heeft een phd in voeding en zijn eigen bedrijf, daarnaast is hij al 50 jaar (zie je er niet aan af). De insteek van dit filmpje is niet om er zo uit te zien als hem, maar de informatie die hij geeft. De informatie is niet alleen wetenschappelijk onderbouwd, maar is ook makkelijk te volgen.