Geen producten (0)

Spierpijn

Iedereen heeft wel eens spierpijn gehad. Sommige sporters hebben zelfs wekelijks (of elke dag) spierpijn. Wat is spierpijn en waarom voelen we het?
Spierpijn is het gevoel van pijn aan een spier. Bij een zware fitness training geven je hersenen een signaal van pijn door. Dit gebeurt om je lichaam en jezelf te waarschuwen voor overtraining en blessures.

Oorzaken van spierpijn

Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van spierpijn is overbelasting tijdens sporten en uitvoeren van oefeningen. Er zijn verschillende vormen van spierpijn. Zo heb je de vroege spierpijn die kan ontstaan tijdens of direct na een training. Deze pijn wordt veroorzaakt door melkzuur dat de zenuwuiteinden prikkelt. Late spierpijn treedt pas na 24 tot 48 uur op. De oorzaak hiervan zijn kleine scheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan.

Als je zorgvuldig traint met een zware intensiteit, maar binnen de grenzen van overtraining, zal je spierpijn maximaal 72 uur erna (bijna geheel) verdwenen moeten zijn. Train je op maandag en heb je donderdag of vrijdag nog veel spierpijn? Dan weet je dat je te zwaar getraind hebt met een grote kans op blessures. Bovendien moet je jezelf realiseren dat een spier pas sterker wordt en kan groeien als het eerste herstel heeft plaatsgevonden. Train je dezelfde spier nogmaals terwijl je er nog spierpijn aan hebt, dan zul je vrijwel niet aan kracht en spiermassa winnen.
Duurt de spierpijn langer dan 3 dagen of is er 1 specifieke spier in je lichaam die blijft irriteren, dan is de kans groot dat je een blessure hebt opgelopen.

Spierpijn beperken

De hoeveelheid spierpijn heeft zoals gezegd te maken met de inspanning die de spier heeft moeten leveren. Wil je de hoeveelheid spierpijn beperken? Kies dan altijd voor een cooling down na de training. Hiernaast is je voeding rondom de training net zo belangrijk.

Voor de training is het innemen van complexe koolhydraten met eiwitten belangrijk, dit zorgt ervoor dat je lichaam alle voedingsstoffen beschikbaar heeft tijdens de training en direct kan herstellen. Als je daarnaast een preworkout of een simpele kop koffie neemt voor de cafeine ben je helemaal klaar om te gaan!

Het is belangrijk direct na de training snel opneembare suikers tot je te nemen, zelf neem ik bijvoorbeeld een handjevol winegums. Hier is het wel belangrijk dat je dit met mate doet, 30 gram snelle koolhydraten (suikers) is meer dan genoeg. Dit is voornamelijk om het glucoseniveau in je lichaam te herstellen. Hiernaast zul je binnen 2 uur een goede maaltijd moeten nemen, wederom met complexe koolhydraten met eiwitten.